KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Szalony Julek, czyli łódzkie adresy Juliana Tuwima

W dniu 4 czerwca 2021 roku uczniowie klasy trzeciej w zawodzie technik obsługi turystycznej wzięli udział w spacerze, którego tematem przewodnim była osoba Juliana Tuwima.

Pierwszym punktem na trasie było słynne Podwyrko przy ul. Andrzeja Struga 42 (dawniej ul. św. Andrzeja 40), na którym młody Julek zwykł był mocno urwisować. Marzył, by stojący na pobliskiej lecznicy Warrikoffa blaszany koń poniósł go na grzbiecie do gwiazd, dlatego słynny koń tuwimowski był kolejnym punktem na trasie. Następnie -  dawne gimnazjum męskie, do którego Julek uczęszczał o rok za długo, bo jak sam o sobie mawiał - tępota jego matematyczna była niemal upiorna, i to przez nią powtarzał klasę. Piotrkowska z Ławeczką Tuwima, popiersie poety przy YMCE, hotel Savoy, miejsce po synagodze, w której brał ślub pod chupą i na zakończenie słynne tuwimowskie pośladki, nazywane nieco mniej niecenzuralnie d..ą.

Co jeszcze zostało nam w głowach po wycieczce, a czego nie wiedzieliśmy przed nią?

  • Julian Tuwim nie pisał wyłącznie dla dzieci.
  • Poeta nigdy nie mówił w jidysz, ale za to świetnie znał język esperanto.
  • Całe życie kochał bez pamięci tylko jedną kobietę – piękną Stefanię.
  • Jego wiersze śpiewali wielcy artyści np. Czesław Niemen (Wspomnienie) i Ewa Demarczyk (Grande Valse Brillante), a przed wojną Hanka Ordonówna (Miłość ci wszystko wybaczy).