Technik organizacji turystyki
Od roku szkolnego 2019-2020 kierunek zmienił nazwę na "technik organizacji turystyki".
Zadania zawodowe:
- opracowywanie programów i organizowanie imprez turystycznych,
- zamawianie, kalkulowanie kosztów i rozliczanie usług turystycznych,
- przygotowywanie ofert turystycznych,
- obsługa klientów biur podróży, w tym udzielanie informacji turystycznej,
- organizacja i prowadzenie biur podróży,
- wykonywanie zadań przewodnika, pilota lub rezydenta.
W toku nauki:
- kilkudniowe pilotażowe wycieczki objazdowe – wykonywanie zadań pilotów i przewodników,
- wyjazdy na targi turystyczne do Poznania i Berlina,
- wycieczki do biur podróży, ośrodków informacji turystycznej, muzeów oraz instytucji zajmujących się organizacją i promocją turystyki.
Praktyki zawodowe:
- Cykl kształcenia trwa 5 lat i obejmuje zajęcia teoretyczne, praktyczne w wymiarze 8 tygodni praktyk zawodowych (w klasie drugiej i trzeciej).
- Szkoła organizuje kursy dla pilotów wycieczek.
Kwalifikacje zawodowe
HTG.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych - kończąca się egzaminem pod koniec kl. II
HTG.08. Obsługa klienta oraz rozliczenie imprez i usług turystycznych- kończąca się egzaminem na koniec I okresy kl. V