KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Questowanie w Manufakturze

W dniu 20 grudnia 2020 roku uczniowie klasy drugiej w zawodzie technik organizacji turystyki wzięli udział w zajęciach praktycznych na terenie Manufaktury, jednego z największych w Polsce centrów handlowo-rozrywkowych, które zaadoptowało do swoich potrzeb olbrzymi teren dawnego przedsiębiorstwa włókienniczego Izraela Poznańskiego. Na obszarze blisko 30 ha na przełomie XIX i XX wieku powstało kilkanaście budynków fabrycznych, w których mieściły się m.in. tkalnie, farbiarnia, wykańczalnia, remiza strażacka, gazownia i elektrownia. W sąsiedztwie fabryki wybudowano również okazałą siedzibę właściciela oraz dużo skromniejsze domy dla robotników. Uczniowie zwiedzali Manufakturę wykorzystując metodę questu będącego rodzajem gry terenowej. Ich rola polegała na rozwiązywaniu umieszczonych na kartce zagadek, a uzyskane w ten sposób informacje pozwalały im dotrzeć do kolejnych punktów na trasie wycieczki. Zadania wymagały od grających spostrzegawczości, umiejętności dedukcji i łączenia faktów. Odkryli w ten sposób na nowo miejsca doskonale im znane, ale dotąd kojarzone niemal wyłącznie z ich współczesną funkcją. Kto by przypuszczał, iż w ekskluzywnym hotelu Andel’s działała niegdyś przędzalnia, a … „tam, gdzie śmiga kula” mieścił się bielnik i apretura?