Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy
"Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy"
Projekt współfinansowany
przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego
realizowany w Zespole Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich w Łodzi
Konferencja podsumowująca projekt odbędzie się
20 lutego 2014 roku o godzinie 12:00 w gmachu szkoły.
Serdecznie zapraszamy
Sprawozdanie z realizacji praktyk zawodowych
- projekt Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy
w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet III
w Granadzie w Hiszpanii w dniach 27.10 - 10.11.2013 r.
W dniach 27.10.2013-10.11.2013 20 uczniów klasy II B TH pod opieką nauczycieli: pani Moniki Błaszczyk i pani Agnieszki Stolińskiej, uczestniczyło w zagranicznych praktykach zawodowych w Granadzie w ramach projektu pt. "Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy".
INFORMACJE O PROJEKCIE
ZSETH w Łodzi
Projekt pt.: "Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy"
realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet III Wysoka jakość systemu oświaty,
Działanie 3.4 Otwartość Systemu oświaty w kontekście uczenia się przez całe życie,
Poddziałanie 3.4.2 Upowszechnianie uczenia się przez całe życie projekt systemowy
pt. "Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo".
Program sektorowy: LEONARDO DA VINCI
Typ działania: Leonardo da Vinci Mobilność
Czas trwania projektu I.2013 − XII.2013
Projekt skierowany jest do uczniów przyszłej kadry branży hotelarskiej. Uczestnikami projektu będą uczniowie klas II i III Technikum nr 1,
kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa.
Partnerem jest instytucja:
Europroyectos LdV
Member of AC Group
C/ Pernaleros Alto 43-B
18010. Granada. Spain.
I tura uczniów wyjedzie w terminie 26.08 08.09.2013r., II tura wyjedzie 28.10 − 10.11.2013 i odbędzie dwutygodniowe praktyki w hotelu w Granadzie otrzymując potwierdzenia i referencje. Pozostałe dwa tygodnie praktyk uczniowie odbędą w Polsce.
Główne cele projektu w zakresie doskonalenia kształcenia zawodowego:
- poznanie zakładów hotelarskich różnych rodzajów i kategorii,
- poznanie zakresu świadczonych usług oraz europejskich standardów wyposażenia obiektów noclegowych,
- poznanie europejskich standardów obsługi obowiązujących w branży hotelarskiej i gastronomicznej,
- poznanie europejskich standardów jakości obowiązujących w zakładach hotelarskich,
- opanowanie umiejętności kompleksowej obsługi gościa hotelowego zgodnie z europejskimi standardami obsługi,
- opanowanie technik pracy obowiązujących na terenie Hiszpanii,
- ukształtowanie postawy przyszłego pracownika branży hotelarskiej nakierowanej na podnoszenie jakości świadczonych usług,
- zdobycie umiejętności pracy w zespole międzynarodowym,
- zdobycie większego doświadczenia przy nabywaniu kwalifikacji zawodowych,
- doskonalenie umiejętności stosowania słownictwa zawodowego w języku angielskim,
- profesjonalne przygotowanie do pracy w zawodzie hotelarza, wykształcenie specjalistów w zakresie obsługi klienta zagranicznego,
- poznanie potrzeb i wymagań Hiszpanów oraz wykorzystanie zdobytej wiedzy w doskonaleniu obsługi gościa zagranicznego w kraju / regionie,
- poznanie procedur sporządzania potraw regionalnych charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej,
- integracja zawodowa i kulturowa z młodzieżą i pracownikami UE,
- wymiana doświadczeń zawodowych z Hiszpanami,
- wymiana doświadczeń związanych ze zwyczajami żywieniowymi, kulturą pracy w innych krajach, mentalnością ludzi.
Hotel Carlos Goliń Sandra,
Hotel Molinos Gajkowska Klaudia,
Hotel Maria Gran Via Żylak Damian,
Palacio de Santa Ines Stasiak vel Stasek Wioleta I Sęk Sylwia,
Casa del Capitel Nazari Mucha Aleksandra I Morawska Julia,
Elvira Suites, - Zalewska Patrycja,
Skine Albaycin Szkołuda Klaudia,
Khu Hotel Szymczak Ewa,
Habitat Suite Gran Via Zdych Alicja,
Hotel Carmen Michalska Natalia i Lefik Paulina,
Hotel Casa 1800 Hyz Anita, Modrzyński Piotr, Koślin Natalia i Kołodziejczyk Patrycja,
Hotel Juan Miguel Klonowicz Kamil,
White Nest- Korniejko Patrycja,
Nest Hotel Kikosicki Kamil.
W ramach stażu uczniowie:
- poznawali strukturę organizacyjną i podział pracy w danym hotelu i restauracji personel, zadania i obowiązki poszczególnych pracowników
- obserwowali techniki obsługi klienta w celu rozpoznania jego potrzeb
- ćwiczyli kontakt i kompleksową obsługę klienta w języku angielskim i hiszpańskim przyjmowanie i zakwaterowywanie gości, udzielanie informacji,
odbieranie i odpowiadanie na maile z uwzględnieniem lokalnych obyczajów i etykiety
- sprzątali pokoje i łazienki oraz wewnętrzną i zewnętrzną przestrzeń hotelu
- uczestniczyli w przygotowywaniu potraw tj. sporządzali potrawy i obsługiwali różnorodne urządzenia gastronomiczne
- przygotowywali sale do posiłków oraz je serwowali nakrywali stoły , obsługiwali gości oraz sprzątali po posiłkach.
Młodzież uczestniczyła w zajęciach kulturalnych poznawała atrakcje turystyczne, obyczaje, zwyczaje, kuchnię regionu. Drugiego dnia pobytu uczestniczyli w Grand Tour po dzielnicy - wzgórzu, w której mieszkali tj. Albayzin. W kolejnych dniach poznawali w Granadzie: znane grafiti, uczestniczyli w pokazie flamenco poznawali lokalne ogrody w tym Gardens Carmen de los Martires, zwiedzali muzeum Granady Casa de los Tiros, zwiedzali dzielnicę cygańską z muzeum domami w jaskiniach - Cavas del Sacromonte, poznawali lokalne klasztory i kościoły Katedrę oraz Monasterio de Cartuja, zwiedzali twierdzę władców Grenady Alhambrę ze słynnym Dziedzińcem Lwów w Nazaries Palace, ogrodami Generalife oraz twierdzę wojskową Alcazabę, poznawali centrum nauki z interaktywnymi eksponatami dotyczącymi budowy ciała ludzkiego, oraz kuli ziemskiej, ponadto mogli poznać małe organizmy wodne oraz barwne motyle Science Park.
Uczniowie zwiedzali również miejscowości:
Malagę miasto portowe położone na Costa del Sol, gdzie odwiedzili Muzeum Picassa, Katedrę, twierdzę wojskową Alcazabę oraz zamek Gribralfaro oraz mogli odpocząć na tamtejszej plaży - tzw. Beach time
- Sevillę z Katedrą, gdzie pochowany jest Krzysztof Kolumb, Reales Alcazarea, Plac Hiszpański oraz korridę - Torre del Oro
- Salobrenię urokliwe miasteczko nadmorskie z przytulnymi kawiarniami