Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy

"Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy"
Projekt współfinansowany
przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego
realizowany w Zespole Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich w Łodzi

Konferencja podsumowująca projekt odbędzie się
20 lutego 2014 roku o godzinie 12:00 w gmachu szkoły.
Serdecznie zapraszamy

Sprawozdanie z realizacji praktyk zawodowych
- projekt Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy
w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet III
w Granadzie w Hiszpanii w dniach 27.10 - 10.11.2013 r.

W dniach 27.10.2013-10.11.2013 20 uczniów klasy II B TH pod opieką nauczycieli: pani Moniki Błaszczyk i pani Agnieszki Stolińskiej, uczestniczyło w zagranicznych praktykach zawodowych w Granadzie w ramach projektu pt. "Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy".

INFORMACJE O PROJEKCIE 


ZSETH w Łodzi

Projekt pt.: "Przedsiębiorczy hotelarz na hiszpańskim rynku pracy"

realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet III Wysoka jakość systemu oświaty,
Działanie 3.4 Otwartość Systemu oświaty w kontekście uczenia się przez całe życie,
Poddziałanie 3.4.2 Upowszechnianie uczenia się przez całe życie projekt systemowy
pt. "Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo".

Projekt realizowany jest na zasadach:
Programu "Uczenie się przez całe życie"
Program sektorowy: LEONARDO DA VINCI
Typ działania: Leonardo da Vinci Mobilność

Czas trwania projektu I.2013 − XII.2013

Projekt skierowany jest do uczniów przyszłej kadry branży hotelarskiej. Uczestnikami projektu będą uczniowie klas II i III Technikum nr 1,
kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa.

Partnerem jest instytucja:
Europroyectos LdV
Member of AC Group
C/ Pernaleros Alto 43-B
18010. Granada. Spain.

I tura uczniów wyjedzie w terminie 26.08 – 08.09.2013r., II tura wyjedzie 28.10 − 10.11.2013 i odbędzie dwutygodniowe praktyki w hotelu w Granadzie otrzymując potwierdzenia i referencje. Pozostałe dwa tygodnie praktyk uczniowie odbędą w Polsce.

Główne cele projektu w zakresie doskonalenia kształcenia zawodowego:

  • poznanie zakładów hotelarskich różnych rodzajów i kategorii,
  • poznanie zakresu świadczonych usług oraz europejskich standardów wyposażenia obiektów noclegowych,
  • poznanie europejskich standardów obsługi obowiązujących w branży hotelarskiej i gastronomicznej,
  • poznanie europejskich standardów jakości obowiązujących w zakładach hotelarskich,
  • opanowanie umiejętności kompleksowej obsługi gościa hotelowego zgodnie z europejskimi standardami obsługi,
  • opanowanie technik pracy obowiązujących na terenie Hiszpanii,
  • ukształtowanie postawy przyszłego pracownika branży hotelarskiej nakierowanej na podnoszenie jakości świadczonych usług,
  • zdobycie umiejętności pracy w zespole międzynarodowym,
  • zdobycie większego doświadczenia przy nabywaniu kwalifikacji zawodowych,
  • doskonalenie umiejętności stosowania słownictwa zawodowego w języku angielskim,
  • profesjonalne przygotowanie do pracy w zawodzie hotelarza, wykształcenie specjalistów w zakresie obsługi klienta zagranicznego,
  • poznanie potrzeb i wymagań Hiszpanów oraz wykorzystanie zdobytej wiedzy w doskonaleniu obsługi gościa zagranicznego w kraju / regionie,
  • poznanie procedur sporządzania potraw regionalnych charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej,
  • integracja zawodowa i kulturowa z młodzieżą i pracownikami UE,
  • wymiana doświadczeń zawodowych z Hiszpanami,
  • wymiana doświadczeń związanych ze zwyczajami żywieniowymi, kulturą pracy w innych krajach, mentalnością ludzi.
Realizacja wyżej wymienionych celów we współpracy z organizacją przyjmującą gwarantuje uzyskanie przez uczniów pakietu pożądanych wiadomości i umiejętności zawodowych niezbędnych na europejskim rynku pracy.
Młodzież odbywała 10 dniowe praktyki zawodowe w następujących obiektach w Granadzie:
Hotel Carlos  Goliń Sandra,
Hotel Molinos  Gajkowska Klaudia,
Hotel Maria Gran Via  Żylak Damian,
Palacio de Santa Ines  Stasiak vel Stasek Wioleta I Sęk Sylwia,
Casa del Capitel Nazari  Mucha Aleksandra I Morawska Julia,
Elvira Suites, - Zalewska Patrycja,
Skine Albaycin Szkołuda Klaudia,
Khu Hotel  Szymczak Ewa,
Habitat Suite Gran Via  Zdych Alicja,
Hotel Carmen  Michalska Natalia i Lefik Paulina,
Hotel Casa 1800  Hyz Anita, Modrzyński Piotr, Koślin Natalia i Kołodziejczyk Patrycja,
Hotel Juan Miguel  Klonowicz Kamil,
White Nest- Korniejko Patrycja,
Nest Hotel  Kikosicki Kamil.
 
                     
 

 W ramach stażu uczniowie:
- poznawali strukturę organizacyjną i podział pracy w danym hotelu i restauracji personel, zadania i obowiązki poszczególnych pracowników
- obserwowali techniki obsługi klienta w celu rozpoznania jego potrzeb
- ćwiczyli kontakt i kompleksową obsługę klienta w języku angielskim i hiszpańskim przyjmowanie i zakwaterowywanie gości, udzielanie informacji,
  odbieranie i odpowiadanie na maile z uwzględnieniem lokalnych obyczajów i etykiety
- sprzątali pokoje i łazienki oraz wewnętrzną i zewnętrzną przestrzeń hotelu
- uczestniczyli w przygotowywaniu potraw tj. sporządzali potrawy i obsługiwali różnorodne urządzenia gastronomiczne
- przygotowywali sale do posiłków oraz je serwowali – nakrywali stoły , obsługiwali gości oraz sprzątali po posiłkach.

                     

Młodzież uczestniczyła w zajęciach kulturalnych poznawała atrakcje turystyczne, obyczaje, zwyczaje, kuchnię regionu. Drugiego dnia pobytu uczestniczyli w Grand Tour po dzielnicy - wzgórzu, w której mieszkali tj. Albayzin. W kolejnych dniach poznawali w Granadzie: znane grafiti, uczestniczyli w pokazie flamenco poznawali lokalne ogrody w tym Gardens Carmen de los Martires, zwiedzali muzeum Granady Casa de los Tiros, zwiedzali dzielnicę cygańską z muzeum  domami w jaskiniach - Cavas del Sacromonte, poznawali lokalne klasztory i kościoły – Katedrę oraz Monasterio de Cartuja, zwiedzali twierdzę władców Grenady Alhambrę ze słynnym Dziedzińcem Lwów w Nazaries Palace, ogrodami Generalife oraz twierdzę wojskową – Alcazabę, poznawali centrum nauki z interaktywnymi eksponatami dotyczącymi budowy ciała ludzkiego, oraz kuli ziemskiej, ponadto mogli poznać małe organizmy wodne oraz barwne motyle– Science Park.

Uczniowie zwiedzali również miejscowości:
Malagę miasto portowe położone na Costa del Sol, gdzie odwiedzili Muzeum Picassa, Katedrę, twierdzę wojskową Alcazabę oraz zamek Gribralfaro oraz mogli odpocząć na tamtejszej plaży - tzw. Beach time
- Sevillę z Katedrą, gdzie pochowany jest Krzysztof Kolumb, Reales Alcazarea, Plac Hiszpański oraz korridę - Torre del Oro
- Salobrenię urokliwe miasteczko nadmorskie z przytulnymi kawiarniami