KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kocim Szlakiem po kocich łbach, czyli wizyta na Księżym Młynie

W dniach 3 i 4 maja 2021 roku uczniowie klasy trzeciej w zawodzie technik obsługi turystycznej mieli okazję poznać niezwykły zakątek miasta – Księży Młyn, który swoją nazwę zawdzięcza średniowiecznej osadzie młyńskiej. W XIX wieku stał się dynamicznie rozwijającą się dzielnicą przemysłową Łodzi. Był wzorowany na angielskich osadach przemysłowych i stanowił de facto samowystarczalne "miasto w mieście".

 

Spacer Kocim Szlakiem po zabytkowych kocich łbach był wirtualną podróżą w czasie do drugiej połowy XIX wieku, do czasów powstawania największego łódzkiego przedsiębiorstwa włókienniczego. Koci Szlak to nazwa klimatycznej alejki łączącej dwa fabryczno – rezydencjonalne kompleksy stworzone przez znamienitego łódzkiego fabrykanta, Karola Scheiblera. Spacer rozpoczął się przed jego dawnym pałacem, mieszczącym obecnie Muzeum Kinematografii. Trasa wiodła obok najstarszych zabudowań fabrycznych, dalej przez Park Źródliska aż do rzeki Jasień, nad którą nadal stoi monumentalny budynek dawnej przędzalni, a w jej sąsiedztwie domy robotnicze, konsumy, szpital oraz remiza strażacka. Po drodze nadarzyła się również okazja do poznania słynnego łódzkiego kota.

A czy Wy znacie historię kota z co miasta Łodzi pochodzi?